Odlukom o komunalnom redu kojom se propisuje komunalni red na teritoriji grada Beograda jasno su navedena pravila ponašanja u zgradama.
U članu 9 te odluke navodi se da je na terasi i balkonu koji su okrenuti prema ulici ili trgu, zabranjeno na vidljiv način sušiti veš, držati posteljinu ili tepihe, kao i odlagati druge stvari na način kojim se narušava izgled zgrade.
Na balkone je takođe zabranjeno odlagati glomazne stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari ormari i stari baštenski nameštaj koji se ne koristi i koji pojedinci imaju običaj da drže u uglu prekriven zaštitnim celofanom.
U ovoj odluci je dalje navedeno da se spoljni delovi zgrade (u koje, između ostalih, spadaju balkoni i terase) moraju držati u urednom stanju. Uredno stanje podrazumeva da ti delovi nisu oštećeni, zaprljani, ispisani, iscrtani, izlepljeni plakatima, odnosno da na drugi način svojim izgledom ne narušavaju opštu uređenost grada. O urednom stanju spoljnih delova zgrade koji je u sastavu određenog stana, odnosno drugog posebnog dela zgrade (terasa, lođa, prozor i sl.), dužan je da se stara vlasnik tog stana, odnosno zakupac stana, a kazna za nepridržavanje ovih propisa za fizička lica iznosi 5.000 dinara.
Stoga vodite računa i ne dozvolite da vam pišu kaznu zbog banalne stvaru kao što su loš izbor boje zidova na terasi ili samo zato što vas mrzi da snesete starudiju koja tu stoji godinama. Pri izboru opreme za terasu treba voditi računa da se nameštaj, plakari, suncobrani, baštenska vrata i sve ostale stvari uklapaju u stambenu jedinicu i ne odskaču od okoline.
U slučaju da planirate radove ili kompletno sređivanje terase, znajte da ste dužni da se starate da se ti radovi izvedu stručno i kvalitetno i da izborom vrste materijala i boja ne naruše celokupan izgled zgrade.
Kako je još navedeno, na prozorima, terasama, lođama i balkonima zgrade mogu se držati odgovarajuće posude se biljnim zasadom, dok se gajenje biljnih zasada i postavljanje posuda vrši se tako da se ne oštećuje zgrada ili njeni posebni delovi i ne ugrožava bezbednost građana.
Na zgradama koje su utvrđene kao kulturna dobra ili predstavljaju dobra koja uživaju prethodnu zaštitu, odnosno koje se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama ili celinama koje uživaju prethodnu zaštitu, pre izvođenja radova na terasi i balkonu potrebno je pribaviti uslove i saglasnost nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Comments (0)
No login
Login or register to post your comment