Prilikom odabira nekretnine sigurno je da lokacija, veličina, blizina parka ili škole, mesto za parking, samo su neka od bitnih stavki pre nego što se odlučite da izdvojite veliki novac.
Ali postoji i dvojba da li je bolje kupiti stan u starogradnji, ili birati novogradnju?
Mnogi se za starogradnju odlučuju zbog niže cene i mišljenja da su stare zgrade kvalitetnije i bolje urađene od novih te da su stanovi u novogradnji uglavnom nekvalitetni i da su urađeni od loših materijala. Oni koji se odlučuju za novogradnju smatraju da je novi stan uvek bolja opcija od stanova koji su stari četiri decenije i da je sve urađeno po najnovijim propisima i standardima. Mnogi daju prednost novogradnji zato što stanove ne treba da renoviraju i njihova cena je takva kakva jeste, bez dodatnih ulaganja.
Građevinski stručnjaci za nekretnine uglavnom objašnjavaju da nijedna od ove dve opcije ne mora da bude tačna. Cena kvadrata, opremljenosti zgrade i stambenog kompleksa procenjuje novogradnu. Nove zgrade se često grade tako da budu energetski efikasne, vadrati su mnogo bolje iskorišćeni i funkcionalniji su, te da imaju dobru termoizolaciju. To znači da će računi održavanja zgrade biti manji, što je u startu velika stavka.
 
Nove zgrade uglavnom se podižu u urbanim naseljima koja imaju rešeno pitanje parkinga i dobru povezanost sa drugim delovima grada, mnogi investitori vlasnicima stanova daju garancije za obavljene radove i opremu, imaju sigurnosna vrata ili službe održavanja tako da nećete morati da brinete o bezbednosti. 
Zato kod novogradnje treba proveriti da li je stan termoizolovan kako treba, kakva je zvučna izolacija i debljina zidova, jer to kasnije može da bude veliki problem i jako često se kupci na to žale nakon što se usele u novogradnju. Osim toga, dešavala su se odstupanja od projekta i urbanističkih plana gde su zgrade građene previše blizu jedna druge ili da se tako nešto tek planira.
 
Prednost starogradnje jeste cena, koja je generalno niža u odnosu na novogradnju na istoj lokaciji. Kupovinom starogradnje papirologija je uglavnom potpuno završena, dok je prikupljanje dokumentacije za nove stanove mnogo zahtevnije. Zgrade u starogradnji zidane su planski, što znači da su dovoljno udaljene od saobraćajnica kao i drugih zgrada. 
Materijali koji su korišćeni u starogradnji, su od izvornih i prirodnih materijala, sigurni, provereni i nema prostora za probleme. Usled visokih plafona, salonci, imaju visoke svodove i debele zidove, te su na ceni zbog njihove estetike.
 
Mnogi stanovi u staroj gradnji su renovirani kako bi bili što konkurentniji na tržištu nekretnina, ali detaljno se informišite na koji način su radovi obavljeni i šta je sve u stanu adaptirano, a ukoliko nisu na računicu za ulaganja dodate još od 20 do 40 odsto, na primer, za instalacije, jer struja koja je monofazna ne može da podnese opterećenje novih aparata i mašina a to su nepredviđeni troškovi koji se uvek dešavaju i potrebni su za renoviranje.Prilazi stanu i zajedničke prostorije ne mogu da se renoviraju.
 
Ovo su osnove da sami otkrijete šta je za vas bolje rešenje i kako da u ovom odabiru prođete duplo jeftinije!
Comments (9)
No login
Login or register to post your comment