Trenutno je skok cene stanova u Beogradu i ostatku Srbije jer je potražnja velika, a ponuda izrazito mala, što ostavlja prostora za poskupljenje kvadrata. Usled dosta male ponude, cene kvadrata neće pasti u neko naredno vreme, ali tek 2022. ili 2023. će doći do smirivanja cena na tržištu.
Kako kažu stručnjaci za nekretine, cenu kvadrata ne diktiraju investitori, već upravo kupci. Onog momenta kada interesovanje opadne, tržište bude prezasićeno a kupci ne budu spremni da plate tako visoke cene, one moraju da padnu.
Investitori žele da cene rastu, kao razlog za ovakvu situaciju, uzrok je inflacija u nekretninama, skočila je cena energenata, materijala, radne snage...
Potražnja za stanovima jeste veća nego ranije, ali je takva situacija periodična i kupci očekuju da cene padnu, uvek računaju da će biti nešto niža od navedene.    
Jedna cena je u oglasima, a u praksi nešto drugo. Kupci uvek računaju da će biti nešto niža od navedene. 
Postala je praksa da se na oglase stavljaju cene više od realnih. Većina prodavaca prvo pokuša sa najvišom mogućom cenom na oglasima, a zatim na kraju stan proda po mnogo nižoj ceni. Zbog toga je i utisak da visoke cene stanova uopšte ne utiče na prodaju i ne smanjuju je. 
Krajem godine postoji mogućnost da cene krenu da padaju. Slična situacija desila se nakon svetske ekonomske krize 2008. godine, koja se kod nas osetila godinu dana kasnije. Tada je došlo do prezasićenja tražišta i pada cena stanova, što možemo da očekujemo i u ovom trenutku. Naročito zbog toga što se mnogo stanova gradi, praktično nikada više gradilišta nije bilo. 
Cene materijala su poskupele za gotovo 50 odsto, kada tome dodamo i gorivo, transport, a najveći problem su radnici, kojih nema i sve više koštaju. Zbog toga, investitorima se ne isplati da prodaju stanove po nižim cenama
 
Iz Građevinske komore rekli su da će cene u Beogradu u narednih godinu dana, na pojedinim lokacijama na Savskom vencu, dostići cenu od nekoliko hiljada evra po kvadratu, dok s druge strane, u pojedinim krajevima Palilule i Zvezdare možemo da očekujemo da će cene padati.
Comments (4)
No login
Login or register to post your comment